Oct 15

NOMBOR PLAT FOR SALE ( Wxx BOS )

plat bos

FOR SALE
PLAT NOMBOR KL – Wxx BOS (805)
minat?

harga rm8888

minat p.m

?#?fendicenter?

 

Selamat datang ke www.fendicenter.com


GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

NEO

fendicenter 10 bmw e90 325i for sale sambung bayar kereta fendicenter 13 bmw e90 for sale sambung bayar

Sep 30

FENDICENTER GOLD : CARA BELI EMAS PATUHI SYARIAH

GOLD BAR

Syariat Islam secara prinsipnya adalah tetap dan tidak berubah sehingga hari kiamat. Apa yang dinamik adalah aplikasi sesuatu prinsip itu yang berubah mengikut peredaran zaman dan tempat. Misalnya pada zaman Nabi S.A.W, tidak ada urusniaga menerusi internet, tetapi itu tidak bermakna Islam tidak ada panduan untuk berurusniaga dalam talian.

Berdasarkan perbincangan dalam artikel Riba Disebalik Pembelian Emas yang lepas, mari kita lihat apakah aplikasi hukum yang diguna pakai pada hari ini berdasarkan prinsip-prinsip yang tetap itu tadi.

 

Memandangkan kebanyakan kita membeli emas dengan matawang kertas maka kita perlu memahami hukum penggunaan matawang kertas terlebih dahulu.

Hukum Matawang Kertas

Secara umumnya ulama berbeza pendapat dari sudut adakah matawang hanya terhad kepada emas dan perak sahaja. Sebahagian ulama berkata hanya emas dan perak sahaja yang menjadi matawang.

Manakala sebahagian ulama yang lain berkata apa-apa sahaja dapat menjadi matawang, selagi mana ia dapat berfungsi sebagai medium pertukaran yang diterima dalam masyarakat.

Selepas emas tidak lagi menjadi sandaran matawang bermula dari 1971. Maka ulama-ulama semasa telah berbincang untuk mendepani situasi ini kerana medium pertukaran (medium of exchange) yang standard, adalah sesuatu yang penting dalam hidup kita semua.

Maka pada 1986 Akademi Fiqh Sedunia yang berpusat di Jeddah telah mengeluarkan fatwa. Sesungguhnya matawang kertas mempunyai kesan, dan sifat yang sama seperti matawang emas dan perak atau matawang bersandarkan emas dan perak.

Halal Digunakan Untuk Tujuan Tertentu

Justeru matawang kertas adalah halal digunakan untuk tujuan zakat, perniagaan dan lain-lain termasuklah hukum riba juga terguna pakai dalam penggunaan matawang kertas.

Akademi Fiqh Sedunia atau Majma Fiqh al-Islami merupakan badan fatwa antarabangsa yang membincangkan pelbagai isu berkaitan umat Islam. Manakala AAOIFI (Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions) adalah badan fatwa antarabangsa yang fokus, terhadap isu-isu berkaitan kewangan dan ekonomi Islam.

Maka berdasarkan konsep Qiyas yang diterima pakai dalam situasi ini, maka matawang kertas merupakan barang ribawi yang mempunyai sama ‘illahnya dengan emas dan perak tetapi berbeza jenis.

Kerajaan-kerajaan negara umat Islam juga menerima pakai pandangan fatwa ini. Justeru adalah wajib untuk kita mengikut fatwa yang telah menjadi undang-undang negara.

Fatwa yang Disahkan Oleh Akademi Fiqh Sedunia

Keputusan Akademi Fiqh Sedunia ini diterima pakai oleh Majlis Syariah Accounting and Auditing Organisation for Islamic Financial Institutions (AAOIFI), yang berpusat di Bahrain pada tahun 2000.

Malah dokumentasi fatwa AAOIFI berkaitan urusniaga matawang ini, adalah dokumentasi fatwa yang pertama kerana medium pertukaran merupakan rukun penting dalam perniagaan.

Justeru pembelian atau pertukaran matawang kertas dengan emas dan perak wajib berlaku secara serah tunai, dan bayar tunai dalam satu sesi urusniaga tanpa ada sebarang penangguhan. Contohnya seperti berikut:

  1. RM 100 untuk membeli 1 gram emas mesti berlaku secara tunai.
  2. RM 1000 untuk membeli 250 gram perak mesti berlaku secara tunai.

Maka, kita mesti mengelakkan daripada membuat urusniaga emas secara tempah, sama ada bayar dulu hari ini dan dapat emas 7 hari kemudian, atau pun bayar dulu hari ini dan pos kemudian tanpa ada mekanisma urusniaga yang betul.

Kita juga jangan membeli secara hutang ataupun installment. Tunggu cukup duit dahulu baru beli.

Sekiranya kita mahu ‘menempah barang kemas’ pula, jual beli emas mesti berlaku secara tunai. Kemudian barulah urusan upah membuat barang kemas dibuat.

Bagaimana Urusniaga Emas Perak yang Patuh Syariah?

#1 – Emas dan Perak Mesti Ada

Sekiranya stok emas cuma ada 1025 gram, maka penjual emas hanya dapat menjual 1025 gram sahaja, walaupun permintaan melebihi dari jumlah yang ada. Penjual tidak boleh menjual emas yang dia tidak ada atas dasar tempahan.

Penjual juga tidak boleh menjual emas yang mempunyai sekatan tertentu seperti emas yang masih dalam pajakan atau gadaian (ar-rahnu). Selepas emas itu tiada sekatan lagi barulah ia boleh dijual seperti biasa.

Apa yang dibenarkan cuma janji sebelah pihak (wa’ad / promise) untuk membeli atau menjual emas dan bukan transaksi jual beli. Aplikasi wa’ad ini perlu diteroka dengan lebih terperinci, untuk mewujudkan mekanisma ‘lock’ harga yang patuh Syariah.

Tuan puan yang mahukan penjelasan terperinci dapat merujuk kepada Syariah Standard #1 AAOIFI, mengenai pertukaran matawang.

#2 – Bayar Secara Tunai

Pembayaran tunai tidak bermaksud mesti duit fizikal berubah tangan. Atas sebab-sebab tertentu duit fizikal tidak dapat dibawa, maka apa yang penting duit mesti cukup dalam akaun bank.

Kemudian kita dapat mengeluarkan cek, telegraph transfer, ATM transfer, debit card transfer mahupun internet banking transfer. ‘Kad kredit’ dari perbankan Islam yang berdasarkan kontrak Bai’ Inah mahupun Tawarruq, dapat digunakan untuk membeli emas dan perak.

Kerana ‘kad kredit’ perbankan Islam adalah berbeza prosesnya dengan kad kredit perbankan riba. Tuan puan yang mahukan penjelasan terperinci dapat merujuk kepada Syariah Standard #1 AAOIFI mengenai pertukaran matawang.

#3 – Serah Emas Perak Secara Tunai

Penyerahan emas secara tunai juga tidak bermaksud emas dan perak fizikal berubah tangan. Penjual dapat memberikan resit atau sijil yang membuktikan kewujudan emas dan perak sama, dan status resit atau sijil ini perlu sama seperti geran hartanah.

Apa yang penting, sijil itu dikeluarkan berdasarkan emas dan perak yang memang ada dalam simpanan penjual, dan bukannya resit atau sijil emas yang belum ada lagi.

Selepas resit atau sijil ini dikeluarkan, maka barulah kita uruskan proses penghantaran emas perak fizikal kepada pembeli dengan cara yang dipersetujui.

Tuan puan yang mahukan penjelasan terperinci dapat merujuk kepada Syariah Standard #18 AAOIFI mengenai qabadh (posession).

Mekanisma urusiniaga ini dapat berlaku dalam urusniaga secara online mahupun offline. Cara yang paling baik adalah syarikat-syarikat pengeluar emas yang sudah kaya raya ini menubuhkan Majlis Syariah, yang terdiri daripada sekumpulan ulama’ yang pakar dalam bidang kewangan Islam.

Ini bagi membolehkan operasi jual beli syarikat disemak dan diaudit secara Syariah. Kepakaran mereka ini dapat mewujudkan mekanisma jual beli emas patuh Syariah, yang seragam untuk industri emas dan perak.

Ini adalah amat penting bagi memastikan umat Islam terselamat daripada aktiviti riba.

Ingat… Kenapa memilih menjadi kaya dengan jalan riba?

P.S. Artikel seterusnya membincangkan mengenai pelaburan forex dan numismatic pula!s

Kredit gambar yang diambil dari Flickr : slgckgc,epSos.de.

PENULIS : FROM www.majalahniaga.com 

 

Selamat datang ke www.fendicenter.com


GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

NEO

fendicenter 10 bmw e90 325i for sale sambung bayar kereta fendicenter 13 bmw e90 for sale sambung bayar

Sep 20

ADS : WELCOME TO FS TRADING SDN BHD

WWW.FSTRADINGS.COM

logo FS bikesThat is precisely how the FS Trading Sdn Bhd brand was built.  FS Trading Sdn Bhd is located conveniently at the region Kuala Lumpur and Selangor and known for their pristine offering of pre-owned luxury and exotic vehicles.

In  Utama Motors Ent. Sdn Bhd, we have the immaculate collection, which includes brands such as Merz, BMW, Lambogini, Audi, Toyota, Ferrari, Jaguar, Lexus, Porsche, Volkswagen etc! Our showrooms located in Jalan Ampang. True customer

service

coupled with an unbeatable selection of vehicles makes  Utama Motors the ultimate destination for pre-owned luxury and exotic vehicle shopping.

We welcome you to our showrooms. If you would like to know more about us, kindly leave us a message via enquiry form. We are always ready to serve you better!

In FS Bikes, we have collection of Harley Davidson and Superbikes. We are giving away a “Hard-To-Resist” offer that will absolutely blow your mind!. Harley Davidson and superbikes are on offers! Cheapest in town!!!.  

 

Selamat datang ke www.fendicenter.com


GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

NEO

fendicenter 10 bmw e90 325i for sale sambung bayar kereta fendicenter 13 bmw e90 for sale sambung bayar

Sep 12

PAJAK GADAI AR-RAHNU DI POS MALAYSIA

pos malaysia adakan arrahnu pajak gadai

POS Malaysia ceburi pajak gadai Islam

Syarikat kuasai 80 peratus kepentingan usaha sama BMMB

POS Malaysia Bhd yang sedang melaksanakan program transformasi dalam perniagaannya akan menawarkan perkhidmatan pajak gadai Islam, Ar-Rahnu secara usaha sama dengan Bank Muamalat Malaysia (BMMB).

Bagi melaksanakan perkhidmatan itu, ia membeli keseluruhan ekuiti sebuah syarikat tidak aktif, Pos Ar-Rahnu Sdn Bhd, sebelum ini dikenali Bright Emerald Sdn Bhd, yang akan digunakan sebagai syarikat usaha sama dengan BMMB.

POS Malaysia akan menguasai 80 peratus kepentingan dalam syarikat usaha sama itu, manakala BMMB menguasai bakinya.

POS Malaysia berkata, rasional utama kerjasama itu adalah untuk meningkatkan lagi tawaran pro-duk di cawangan pejabat pos miliknya.

“Pada masa sama, kerjasama itu akan menyediakan alternatif untuk mengagihkan kemudahan kredit mikro kepada perusahaan kecil yang berdepan kesukaran mendapatkan pembiayaan daripada bank,” katanya dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia, semalam.

Kenyataan itu menambah, syarikat usaha sama berkenaan memanfaatkan rangkaian dan infrastruktur POS Malaysia di seluruh negara.

“Justeru, kos operasi akan dapat dikurangkan menerusi perkongsian infrastruktur dan kos operasi yang lebih rendah membolehkan syarikat usaha sama itu menjana pulangan lebih tinggi daripada perniagaan terbabit,” katanya.
POS Malaysia berkata, dengan rangkaian meluas kira-kira 700 cawangan pejabat pos yang dimilikinya ketika ini, syarikat usaha sama itu juga berpotensi meneroka rancangan pengembangan agresif perniagaan Ar-Rahnu di beberapa lokasi strategik.

“Cawangan POS Malaysia bukan saja terletak di ibu negeri dan bandar utama, malah di bandar kecil dan kawasan luar bandar. Justeru, menyediakan peluang kadar penembusan lebih tinggi yang masih belum dieksploitasi syarikat lain di beberapa lokasi,” katanya.

Pembiayaan bagi operasi syarikat usaha sama itu, kata POS Malaysia akan terlebih dulu dijananya menerusi pembiayaan institusi kewangan, yang mungkin termasuk BMMB, namun ia bergantung kepada terma paling sesuai kepada Pos Ar-Rahnu.

Pos Ar-Rahnu ditubuhkan sebagai syarikat sendirian berhad pada 30 Mac lalu mempunyai modal saham RM100,000 yang terdiri daripada 100,000 saham biasa bernilai RM1 sesaham.

Sumber : Berita Harian

 

Selamat datang ke www.fendicenter.com


GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

NEO

fendicenter 10 bmw e90 325i for sale sambung bayar kereta fendicenter 13 bmw e90 for sale sambung bayar

Sep 01

ADS : FS BIKES – HARLEY DAVIDSON FLHR ROAD KING

HARLEY DAVIDSON

IMG-20140929-WA0028

HARLEY DAVIDSON ROAD KING

Price:

RM 115,000.00

Engine size : 1600 c.c
Year : 2009
Mileage : 4,800km
Colour : RED
Accessories:- UNREG- TIPTOP CONDITION– NEW

FS GROUP OF COMPANIES
1)
FS TRADING SDN BHD (385334-M)

            email : fstrade8@yahoo.com.my
        website : www.fstradings.com
  head office : Lembah Jaya Ampang
                 tel : 03-4297 4522   fax : 03-4297 5024
         branch : Ampang Point 
                 tel : 03-4256 5556   fax : 03-4252 6017

2)
FS BIKES (002334922-W)
       address : Wisma FS No 4&5 Jln Mamanda 7 Ampang Point,
                         68000 Ampang Selangor.
                 tel : 03-4253 5353, 03-4252 6262  fax : 03-4297 5024
           email : fs.bikers@yahoo.com

Aug 27

SATRIA NEO AUTO SECONDHAND

NEO 2

SATRIA NEO 1.6 AUTO FOR SALE SAMBUNG BAYAR

Deposit:

RM 8,888

Monthly : RM530
Engine size : 1.6 c.c
Year : 2008
Mileage : Null
Colour : Black
Accessories:
Explain the detail here ….

Selamat datang ke www.fendicenter.com


GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

fendicenter 29 MV AGUSTA 2011 motor sambung bayar fendicenter 25 kawasaki z8 for sale sambung bayar superbike motor

Aug 27

PERSEDIAAN ASAS BISNES EMAS

Emas

Assalamualaikum semua rakan dan pengunjung.

Moga Anda sihat ceria semua ameen333x


1. ILMU-Rajin ler baca dalam group.. Dah tak faham jugak baru tanya.. Nak molek lagi g la TT.. (bukan x nak layan PM.. kdg2 x sempat.. sy pun ada tanggungjawab lain..tapi kalau sy free sy mmg layan..kul 1pg pn sy masih layan org call..)

2. COMPANY-Curi masa sikit.. G SSM buat company.. Enterprise pn ok.. At least ada.. Ada benefitnye nnti.. RM70 jer setahun..

3. CURRENT ACCOUNT-Dah siap daftar SSM gi buat cop syarikat.. Then gi cari Introducer.. Dan buat current akaun.. Mmg la penat sikit.. tp mudah kemudian.. Tak de la kata, sy nk lock, tp limit 10k.. or akaun kna freeze.. Kalau boleh buat Maybank.. sbb ramai player emas guna maybank..

4. TRUSTED SELLER-Cari ler yg dah trusted.. If ragu2 boleh up di wall or group.. If seller tu baru maybe boleh gi jumpa.. berkenalan dulu ke apa2 ke.. COD dulu ke..

5. TRUSTED BUYER-Nak cari trusted seller, anda kna jadi trusted buyer.. Jgn suka2 lock unlock.. Kesian seller..

6. NETWORK-Rajin2 le kenal2 gn player emas.. TT ke apa ker.. Sambil2 buka market baru kat luar tu..

Saya tak pandai nak membebel panjang.. Tapi sy cuba.. Sebab saya pn masih belajar dan akan terus belajar…
Susah2 dahulu..Senang2 kemudian..
Kalau salah tolong tunjukkan..
Sorry & tqvm..

Sekian, Wassalam ….

 

c.c SNK PRECIOUS RESOURCES

Selamat datang ke www.fendicenter.com
GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

Aug 21

APA ITU EMAS? / WHAT IS GOLD?

http://www.emasgcp.com/wp-content/uploads/2013/07/gold.jpg

Apa Itu Emas

Emas adalah satu unsur logam dengan nombor atom 79 dan simbol Au. Manakala emas nama datang daripada satu Bahasa Inggeris Lama erti warna kuning , simbol itu datang daripada Huruf Latin aurum, yang bermaksud “subuh berkilat.”

Pada jadual berkala unsur-unsur, emas didapati di Group 11, bersama dengan perak, tembaga, dan roentgenium, dan di Period 6 antara platinum dan raksa. Ia adalah dirujuk sebagai satu “logam peralihan.” Emas mudah dibentuk,dan dikenai sebagai logam anjal. Disifatkan sebagai warna kuning, emas adalah satu daripada supaya dipanggil logam berharga, bersama dengan emas dan perak.

Diketahui dari zaman purba, bersama dengan raksa, sulfur, tembaga, perak, dan timah telah digunakan seawal 6000 BC. Barangan emas yang keemasan, sebagai contoh gelang-gelang dan cincin, serta perhiasan. Tamadun-tamadun yang menguna emas termasuk Orang-orang Mesir, Rakyat Greece, Mesopotamians, dan Orang-orang Rom.

Walaupun ramai orang mengenali emas untuk penggunaanya dalam barangan emas, hanya 65 peratus yang digunakan untuk barangan emas. Dan 25 peratus emas adalah diguna dalam aplikasi-aplikasi perindustrian Seramik, elektrik, dan aplikasi-aplikasi elektronik.

Satu penggunaan khusus serbuk timah keemasan ungu atau ungu Cassius yang diguna untuk penampakan enamel dan pembuatan satu jenis utama kaca dipanggil kaca delima. Kaca delima diguna pada tetingkap bangunan-bangunan pejabat, serta pada cermin-cermin di angkasa lepas.

Sistem Karat Untuk Barangan Emas

Barangan emas selalunya digambarkan dalam soal karat, ia adalah satu petunjuk bagi kandungan emasnya, sebagai contoh 18 karat atau 18K. Secara alternatif, kandungan emas boleh diterangkan dalam syarat-syarat ‘kehalusan’, yang adalah kandungan emas itu menyatakan di bahagian-bahagian setiap ribu, sebagai contoh 750 (yang adalah 18 karat atau 75.0% emas).

Sejak harga dibayar oleh pembeli untuk barang kemas adalah diasaskan banyaknya emas dalamnya, ia adalah penting untuk pengguna untuk mengetahui berapakah karat (DI AMERIKA SYARIKAT –  karat) emas di sana berada dalam kepingan. Barangan emas kebanyakan di seluruh dunia ditandai dengan karat atau kehalusan.

Emas tulen adalah 24 karat dan 24 karat adalah dari segi teori 100% emas. Di China, ia adalah turut dikenali sebagai “Chuk Kam”, makna ‘emas tulen’ dan adalah ditakrifkan seperti 99.0% emas minimum. Oleh itu, terdapat satu 1.0% toleransi negatif dibenarkan.

Sistem Karat

Mana-mana nilai karat lebih rendah dari 24 adalah satu langkah berapakah emas di sana berada dalam aloi emas barangan emas. Oleh itu 18k adalah 18/24ths 100% emas = 75.0% emas. Dalam syarat-syarat kehalusan, ini disifatkan sebagai 750 kehalusan, i.e. 750 bahagian emas setiap ribu bahagian.Meja di bawah memberi pelbagai karat dan kandungan emas mereka yang setara dalam peratus atau dalam syarat-syarat kehalusan seperti mengiktiraf oleh piawaian antarabangsa. Ini merupakan tak selalu dengan tepat nilai matematik! Sebagai contoh, 22 karat adalah dalam matematik 22/24ths x 100 = 91.666% tetapi standard antarabangsa yang sudah diterima adalah 91.60%

Takrif karat dalam kandungan emas untuk mengiktiraf piawaian antarabangsa

Karat Emas Kandungan Emas
24 999 99.9
24 990 99.0
22 916 91.6
21 875 87.5
(19.2) 800 80.0
18 750 75.0
14 585 58.5
10 417 41.7
9 375 37.5
8 333 33.3

 

Selamat datang ke www.fendicenter.com


GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

fendicenter 29 MV AGUSTA 2011 motor sambung bayar fendicenter 25 kawasaki z8 for sale sambung bayar superbike motor

Aug 15

PROTON SATRIA NEO 1.6 AUTO FOR SALE

NEO

SATRIA NEO 1.6 AUTO FOR SALE SAMBUNG BAYAR

SUNROOF & SPORT RIM

Deposit:

RM 9,888

Monthly : RM470
Engine size : 1.6 c.c
Year : 2008
Mileage : Null
Colour : White
Accessories:
Explain the detail here ….

Selamat datang ke www.fendicenter.com


GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

fendicenter 29 MV AGUSTA 2011 motor sambung bayar fendicenter 25 kawasaki z8 for sale sambung bayar superbike motor

Aug 08

TOYOTA WISH 2.0 FOR SALE

TOYOTA WISH 2005-2010 FOR SALE SAMBUNG BAYAR DIRECT OWNER

TOYOTA WISH 2.0 FOR SALE SAMBUNG BAYAR

Deposit:

RM 24,888

Monthly : RM1280
Engine size : 2000 c.c
Year : 2005/2010
Mileage : Null
Colour : Black
Accessories:
Explain the detail here ….

Selamat datang ke www.fendicenter.com


GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

fendicenter 29 MV AGUSTA 2011 motor sambung bayar fendicenter 25 kawasaki z8 for sale sambung bayar superbike motor

Older posts «