Jul 22

Edisi #29 Revolusi Produk Kecantikan Online

MAJALAHNIAGA 29

Penulis:  

Pasangan suami isteri, pemilik bisnes Felinna Beauty dipilih menjadi ikon kaver utama dalamMajalah Niaga edisi 29, iaitu Tuan Rafie Ramli dan isterinya, Puan Felinna Nadea Ed Fattah.

Mereka berkongsi bagaimana mereka bangun daripada ujian yang bertimpa-timpa setelah gagal satu per satu dalam bisnes yang mereka jalankan sebelum bertemu dengan Felinna Beauty.

Tiap ujian dan cabaran dalam perjalanan membina bisnes ibarat asam garam dalam kehidupan seorang usahawan.

Bantuan klien pertama ketika Tuan Rafie menawarkan servis fotografi memberi cahaya kepada mereka untuk mula mengeluarkan produk sendiri. Ajaibnya, perjalanan mereka setelah mengeluarkan produk sendiri, menjemput  derasan jualan yang drastik. Sehingga mereka capai pendapatan RM1 juta dalam masa satu bulan lebih sahaja.

Tuan puan akan dapat belajar tentang bagaimana mereka bangkit setelah kegagalan, kemudian bermula daripada bawah semula dengan bisnes servis. Seterusnya membina bisnes dengan produk sendiri dengan jualan yang drastik.

Selain itu dalam Majalah Niaga edisi 29 ini, anda akan pelajari:

  • 4 Perkara rutin dalam pengurusan akaun syarikat
  • Tip meluaskan empayar bisnes dengan orang luar negara
  • 5 Tip mengemas pejabat berkonsep ‘meja kemas, minda lapang’
  • 3 Kriteria mencari theme wordpress yang baik
  • 3 Kebaikan kerja dan bisnes secara part time

Dan banyak lagi. Muatturun secara percuma untuk baca dan klik butang laman sosial di atas untuk berkongsi. Selamat membaca!

UNTUK DOWLOAD SILA KE SINI :

MAJALAH NIAGA EDISI 29 

MAJALAH NIAGA LOGO

Selamat datang ke www.fendicenter.com

GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

 TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

Jul 20

MERC C200 COMPRESSOR W212 FOR SALE

 MERC C200 W212 FOR SALE SAMBUNG BAYAR

MERC C200 W212 FOR SALE SAMBUNG BAYAR TERKINI

Deposit:

RM 54,888

Monthly : RM1788
Engine size : 2.0 c.c
Year : 2009/2012
Mileage : Null
Colour : Blue Black
Accessories:
Explain the detail here ….

Selamat datang ke www.fendicenter.com


GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

Jul 18

TOYOTA VELLFIRE 2.4 FOR SALE

TOYOTA VELLFIRE 2-4 2009 FOR SALE SAMBUNG BAYAR TERKINI b

TOYOTA VELLFIRE 2.4 FOR SALE SAMBUNG BAYAR TERKINI

Deposit:

RM 78,888

Monthly : RM3050
Engine size : 2.4 c.c
Year : 2009/2012
Mileage : Null
Colour : White
Accessories:
Explain the detail here ….

Selamat datang ke www.fendicenter.com


GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

 
TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

 

Jul 18

MERC E240 2004/2008 FOR SALE

 MERC E240 SAMBUNG BAYAR KERETA MALAYSIA c

MERC E240 FOR SALE SAMBUNG BAYAR TERKINI

Deposit:

RM 36,888

Monthly : RM2050
Engine size : 2.4 c.c
Year : 2004/2008
Mileage : Null
Colour : Blue Black
Accessories:
Explain the detail here ….

Selamat datang ke www.fendicenter.com


GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

 
TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR /////

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

 

Jul 18

TOYOTA HARRIER 2.4 FOR SALE

TOYOTA HARRIER 2-4 FOR SALE SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014 2015 TOYOTA HARRIER 2-4 FOR SALE SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014 2015 b

TOYOTA HARRIER 2.4 FOR SALE SAMBUNG BAYAR TERKINI

Deposit:

RM 36,888

Monthly : RM1700
Engine size : 2.4 c.c
Year : 2004/2008
Mileage : Null
Colour : White
Accessories:
Explain the detail here ….

Selamat datang ke www.fendicenter.com
GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

 

Jul 17

PROTON PREVE 1.6 FOR SALE

PROTON PREVE 2012 FOR SALE SAMBUNG BAYAR

PROTON PREVE FOR SALE SAMBUNG BAYAR TERKINI

Deposit:

RM 24,888

Monthly : RM1950
Engine size : 2.0 c.c
Year : 2004/2008
Mileage : Null
Colour : Silver
Accessories:
Explain the detail here ….

Selamat datang ke www.fendicenter.com GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR
///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR 1. Bayaran Kereta Tertunggak? 2. Bayaran Bulanan Tinggi? 3. Anda sorok kereta? 4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik? 5. Kereta Yang Sudah Ditarik.? 6. Dah Tak Mampu Bayar.? 7. Dalam Proses Lelong? 8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi? 9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain. Call now fendi 0137045971 www.fendicenter.com SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014 CLICK HERE SHAKLEE

 

Jul 17

MERC C200 COMPRESSOR FOR SALE

MERC C200 SAMBUNG BAYAR KERETA MALAYSIA

MERC C200 FOR SALE SAMBUNG BAYAR TERKINI

Deposit:

RM 24,888

Monthly : RM1950
Engine size : 2.0 c.c
Year : 2004/2008
Mileage : Null
Colour : Silver
Accessories:
Explain the detail here ….

Selamat datang ke www.fendicenter.com
GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

 

Jul 17

PANDUAN BELI RUMAH

auction-HOUSE FOR SALE

PANDUAN BELI RUMAH

Jika anda membeli rumah untuk kali pertama, proses pembelian rumah seperti buat S&P, berurusan dengan lawyer, caj guaman, duti setem dan sebagainya, boleh menimbulkan kekeliruan kepada anda. Disini saya sertakan beberapa panduan kepada proses-proses yang terlibat di dalam urusan pembelian rumah.

Deposit (Down Payment)

• Biasanya anda perlu bayar Booking Fee atau Earnest Fee sebanyak 2%-3% dari harga beli. Bayaran ini tidak akan dikembalikan, jadi fikir masak-masak sebelum anda membayar.
• Bank biasanya akan memberi pinjaman sebanyak 85%-90% dari harga beli. Anda perlu ada simpanan tunai sekurang-kurangnya untuk baki down payment 10%-15%.
• Jika simpanan tunai tidak cukup, anda boleh mengeluarkan sebahagian simpanan KWSP Akaun 2 untuk bayaran down-payment ini.

Perjanjian Jual-Beli (Sale & Purchase Agreement)

• Semasa perjanjian jual-beli dibuat, anda perlu selesaikan bayaran down payment 10%
• Anda biasanya diberi masa 3+1 bulan untuk menyelesaikan baki bayaran atau mendapat pinjaman rumah
• Jika anda membeli rumah yang sedang dalam pembinaan, biasanya pemaju (developer) akan menyediakan lawyer untuk perjanjian jual-beli (S&P). Bank akan berurusan dengan pemaju untuk membuat bayaran seterusnya bagi pihak anda.
• Jika anda membeli rumah siap (dari individu) biasanya anda perlu melantik peguam bagi pihak anda dalam urusan perjanjian jual-beli.

Caj Guaman & Duti Setem (Legal Fees & Stamp Duty)

• Biasanya caj guaman & duti setem akan dikenakan oleh peguam untuk i) Surat Perjanjian Jual-Beli dan ii) Perjanjian Pinjaman dengan Bank.
• Untuk setiap perjanjian, anggaran caj guaman dan duti setem adalah sekitar 2% dari harga beli / jumlah pinjaman.
• Tidak kira peguam mana yang anda pilih, pastikan anda minta diskaun sebanyak mungkin. Ini kerana kerja-kerja guaman dan kertas kerja yang dibuat adalah sama sahaja tidak kira berapa banyak pinjaman dibuat.

Memohon Pinjaman Bank

• Pinjaman bank perlu dibuat secepat mungkin kerana trend semasa menunjukkan proses kelulusan pinjaman di bank agak perlahan sehingga 2-3 minggu. Ini berlaku terutamanya di kalangan bank-bank tempatan. Jika lambat mohon, lambatlah loan akan disburse dan akhirnya, anda yang terpaksa menanggung interest 10% setahun (daily rest) dari developer.
• Antara pinjaman konvensional & pembiayaan Islamik, saya berpendapat kedua-duanya sama sahaja dari segi perlaksanaannya. Walaupun Islamik “dikatakan” bebas riba, ia dibuat atas sifat mengambil-untung yang berlebihan dengan meletak kadar keuntungan bank yang amat tinggi berbanding pinjaman konvensional. Ekonomi Islam tidak sepatutnya ‘menganiaya’ pembeli dengan meletak harga jualan yang melampau (sehingga 2-3 kali ganda dari harga kos).
• Dalam memilih pinjaman bank, kadar terendah Tahun Pertama tidak memberi perbezaan ketara kerana secara amnya, kadar pinjaman antara semua bank adalah sekitar 7% – 8% setahun.
• Apabila membuat pinjaman bank, anda perlu ingat, jika buat pinjaman RM150,000 untuk 25 tahun, faedah pinjaman atau keuntungan pembiayaan boleh mencecah RM170,000-RM180,000. Semakin banyak jumlah pinjaman, semakin tinggilah faedah atau keuntungan pembiayaan yang bank ambil. Penekanan harus diberi kepada bagaimana hendak mengurangkan faedah pinjaman tersebut.
• Penjimatan dalam pinjaman rumah BUKAN bergantung kepada kadar terendahuntuk 2 tahun pertama atau tempoh pinjaman, sebaliknya bergantung kepadabagaimana anda mengurus pinjaman rumah tersebut (debt management) danJenis kemudahan pinjaman yang digunakan.
Insurans
• Untuk pinjaman rumah, anda biasanya perlu menyediakan insurans pinjaman MRTA (Mortgage Reducing Term Assurance) dimana pinjaman akan diselesaikan dengan penuh jika berlaku kematian/hilang upaya kekal ke atas anda.
• MRTA boleh dibayar dengan tunai atau dimasukkan ke dalam jumlah pinjaman (biasanya tambahan 5% dari harga beli dimasukkan ke dalam jumlah pinjaman)
• Insurans kebakaran juga diwajibkan ke atas anda untuk melindungi rumah yang anda cagarkan kepada bank dari risiko tertentu. Biasanya dicaj setiap tahun pada kadar RM100 untuk setiap RM100,000 dari nilai rumah .
Bayaran Bulanan
• Walaupun bank memberi kadar faedah rendah untuk Tahun 1 & 2, cuba amal sediakan budget untuk bayaran pinjaman rumah pada kadar 7%-8%. Ini akan membantu belanjawan keluarga dari menghadapi masalah kewangan (terlebih belanja) di masa akan datang.
• Pastikan anda bayar tepat pada masanya untuk mengelakkan caj lewat bayar.
• Pastikan anda tidak gagal membayar ansuran bulanan, kerana setiap jumlah tertunggak akan memberi Credit Rating yang buruk ke atas anda (CCRIS) dan ada kemungkinan jumlah yang tertunggak akan dikenakan caj tambahan oleh bank.

TQ,
Rumah.net.my

Selamat datang ke www.fendicenter.com
GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

Jul 15

TIP PENJAGAAN KERETA ANDA

BMW E90 2009 NOT M3 MODEL FOR SALE SAMBUNG BAYAR

CARA JUAL KERETA YANG MASIH ADA LOAN

bank akan berikan options: -

1. refinancing

- kalu balance acct. kete you tu tinggal skit..carry on..bank akan buat process loan atas nama buyer baru and once loan approved..bank akan buat tukaran hakmilik and batalkan nama you..kalu ada surplus dari penjualan kete nie..bank akan bayar balik pada you..

2. assignment

- this is the legal way kalu you nak buat sambung bayar..thru bank..bank akan process buyer you..cam biasa for loan application and once approved bank akan buat tukar nama dan hakmilik kepada buyer you..nama you akan dibatalkan but..loan agreement you still valid..using this approac..you will become a guarantor to your buyer as you introduce him to the bank..tak bule tidak..you kena jadi guarantor..if not process loan takan berjalan..and only applicable kat bank yg bagi loan kepada you. The beauty of this..nama you dibatalkan dari hakmilik but you kena jadi guarantor and balance loan you tu ditransfer ker new buyer tu jer..

3. surrender the car

- kalu you dah tak bule nak bayar and tak dak buyer nak beli kete nie, the best way is to surrender the car to the bank..you will be given 21 days to introduce new buyer at any price yg you raser sesuai..and you have to submit the name of your new buyer to the bank together with the agreed price yg you nak jual kete you tu..either bank bule proceed with loan or the buyer required to settle the so call “agreed price” tadi..depends to bank..and kalu ada surplus..bank akan refund balik kat you..or kalu ada shortfall..you have to pay back to the bank..at this point kalu shortfall..you can negotiate with them on how much yang you mampu untuk recover loss/shortfall tadi per month until your acct. settle..

4. LATEST OPTION : sambung bayar

APAKAH ITU SAMBUNG BAYAR? SAMBUNG BAYAR IALAH YANG MANA NAMA DI BANK MASIH NAMA OWNER PEMILIK ASAL KERETA TERSEBUT SEPERTI DI DALAM GERAN KERETA. TETAPI ADA AGREMENT DIANTARA OWNER DENGAN PENYAMBUNG BAYAR. SEPERTI SURAT PERJANJIAN JUAL BELI KERETA DENGAN STAMPING HASIL LHDN

INFO LANJUT SILA HUBUNGI MR.FENDI 013704971 www.fendicenter.com

Hope this will help you to make your decision..dan jangan buat agreement pepandai buat sambung bayar..kang kete tu masuk Siam..you yg susah kene turun naik court..nak carik kete you balik..then bermacam2 masalah lagi yang you sendiri tak sanggup nak buat..coz i’ve seen too much already sebelum nie masa saya keje dulu
CATATAN AKU DI 7:32:00 PTG TIADA ULASAN:
KHAMIS, NOVEMBER 13, 2008

TIPS PEMANDUAN: Air mineral elak tangki radiator karat
SALAH satu komponen yang mudah dilihat di bahagian enjin kereta ialah sistem penyejuk enjin atau dikenali sebagai radiator.

Tugas utama sistem berkenaan untuk meminimumkan suhu panas enjin ketika berfungsi kerana tanpa sistem itu, kemungkinan enjin mudah terbakar.

Kegagalan radiator berfungsi dengan sempurna menyebabkan enjin menjadi terlalu panas sehingga menyebabkan beberapa komponen gagal melakukan tugas dengan baik.

Sebagai pemilik kenderaan, mereka perlu memastikan paras air dalam tangki radiator mencukupi sebelum memulakan perjalanan, sama seperti memeriksa tahap minyak pelincir.

Kebanyakan radiator dipasang di bahagian depan enjin atau lebih tepat di belakang gril kerana kedudukan itu terbukti sesuai untuk menyejukkan enjin dengan tolakan angin ketika kenderaan bergerak.

Bagaimanapun, ada sesetengah model kereta menempatkan radiatornya di sebelah enjin sama ada kiri atau kanan.

Sistem itu dianggap kurang berkesan tetapi angin masih mampu mengalir di sebelah jaring radiator berbanding jenis yang dipasang di bahagian depan enjin.

Radiator mengandungi tiga bahagian penting iaitu atas, jejaring radiator dan tangki bawah.

Jejaring radiator pula mempunyai ratusan lubang kecil yang berfungsi sebagai penyerap air yang mengalir dari atas ke bawah tangki, mengikut pusingan bahagian penyejuk pada bahagian enjin.

Setiap kali air mengalir ke ratusan lubang kecil itu akan menghasilkan air sejuk dengan bantuan angin ketika kereta bergerak.

Sesetengah kereta pula menggunakan radiator jenis pengaliran melintang (crossflow), sistem yang dianggap memberi manfaat kepada enjin kenderaan berat.

Cara radiator berfungsi ialah menerusi pusingan air dari tangki ke dua saluran tiub yang dipasang ke bahagian atas dan bawah tangki ke enjin.

Kegagalan pusingan itu berfungsi dengan normal akan menyebabkan enjin menjadi panas.

Lazimnya, ada beberapa sebab masalah itu berlaku, antaranya tangki tersumbat oleh kepingan logam atau tangki berkarat kerana jarang dicuci.

Oleh itu, pemilik kereta dinasihatkan mencuci tangki dari semasa ke semasa bagi mengelakkan saluran air radiator menjadi karat.

Karat bukan saja menyebabkan pengaliran air dari bahagian tangki ke bahagian enjin tersumbat, malah boleh berlaku kebocoran sama ada pada tangki itu sendiri atau pada dua tiub getah yang disambungkan ke tangki berkenaan.

Untuk mengelak perkara itu berlaku, salah satu cara mengelak tangki dimamah karat ialah dengan mencampurkan air dengan kimia yang disyorkan di kedai aksesori.

Sesetengah pemilik kereta mencampurkan bahan penyejuk (coolant) ke tangki untuk mengurangkan suhu panas ketika enjin bergerak.

Kebanyakan kenderaan model terbaru kini menyediakan tangki air simpanan yang diletakkan bersebelahan dan pemilik tidak perlu lagi membuka penutup radiator.

Ia berfungsi sebagai air simpanan untuk menampung bekalan air ketika tangki utama kekurangan air.

Kebanyakan radiator diperbuat daripada logam, tetapi ada sesetengahnya diperbuat daripada plastik.

Untuk mengelakkan karat, pemilik dinasihatkan supaya menggunakan air mineral untuk menambah kandungan air dalam tangki air simpanan radiator.

Ini kerana air paip dipercayai boleh menyebabkan karat dalam tempoh beberapa tahun manakala air mineral yang dijual di kebanyakan kedai adalah air semula jadi yang lebih bersih dan bebas daripada pencemaran.

air radiator adalah recommend servis 5 bulan sekali. flush and coolant. coolant kena pakai branded seperti castrol dan sebagainya. kalau bali brand ayam, nanti kena tipu, kerana ada kes coolant pakai pewarna sahaja.

coolant 50% air mineral 50%. tangki spare isi coolant sahaja, jangan isi penuh, isi ikut kapasiti yang telah digariskan di tangki spare.
CATATAN AKU DI 3:27:00 PTG 1 ULASAN:
Tip jimat minyak 2
BUKAN mudah hendak membuang tabiat pemanduan yang salah.
Dengan kebimbangan dan kemarahan yang memuncak, pemandu yang bijak akan melakukan apa sahaja untuk menjimatkan penggunaan petrol.
Mungkin anda sendiri boleh mempraktikkan beberapa tip berikut:

* Apabila lampu isyarat bertukar hijau, anda tidak perlu bergerak laju. Lebih kuat anda menekankan pedal minyak, lebih banyak minyak yang digunakan.
Sebaliknya, tekan perlahan-lahan dan anda dapat menjimatkan banyak petrol daripada dulu.

Jika anda melihat lampu isyarat bertukar kepada merah, cepat-cepat tekan pedal brek daripada menunggu sehingga mencapai ke hujung jalan. Pijak brek secara perlahan agar kereta anda dapat berehat seketika dan ini menjamin ketahanan pad brek.

Kedua-dua tip ini mampu meningkatkan penggunaan petrol sehingga 35 peratus berdasarkan kajian yang dijalankan oleh laman automotif.

* Walaupun tidak menekan minyak dengan kuat, kelajuan boleh menghabiskan banyak petrol. Lebih laju anda memecut, lebih banyak angin yang diperlukan untuk menolak kereta ke depan.

Berdasarkan satu lagi laporan konsumer, pemanduan kereta pada kelajuan 75 batu sejam daripada 65 batu sejam akan mengurangkan penggunaan minyak petrol antara tiga hingga lima batu setiap gelen, bergantung kepada jenis kenderaan.

* Tabiat mengekori kenderaan lain adalah satu perkara yang patut dielakkan.
Selain tidak selamat, perbuatan ini membazirkan minyak kerana setiap kali kereta di hadapan menekan brek, anda terpaksa memijak lebih cepat. Kemudian, anda terpaksa menekan lebih minyak untuk mengejar dan mengekori kereta itu semula.

* Rilekskan diri dan memandu secara hemah. Pastikan kereta anda sejauh dua saat dari kereta di hadapan dengan mengira dua saat dalam hati.

* Anda tidak perlu memulakan enjin dan membiarkannya panas terlalu lama.
Dengan enjin baru yang dipasang pada kereta moden, tabiat ini boleh dikikis tanpa was-was. Dengan membiarkan enjin seminit akan menghabiskan minyak sejauh setengah batu berdasarkan kepada Suruhanjaya Tenaga California.

Sebab itu kereta hibrid akan mematikan enjin gasolin apabila ia berhenti bergerak, walau sesaat. Kita tidak perlu menghentikan enjin pada setiap masa tetapi sekurang-kurangnya matikan enjin sekiranya menunggu kawan berlari ke kedai dan lain-lain.

* Jangan membeli makanan melalui kaunter pandu lalu kerana lebih banyak wang perlu dihabiskan untuk membayar minyak menggoreng ketulan ayam.
CATATAN AKU DI 3:22:00 PTG TIADA ULASAN:

Ads by OffersWizardAd Options

Ads by OffersWizardAd Options
tIPS MEMBELI TAYAR KERETA
Apa erti kod pada sisi tayar kenderaan kita??

Kadang kala kita
terleka dan tidak mengambil kira dalam membeli tayar kenderaan kita, ia
boleh mengakibatkan kemalangan atau ketidaksuaian dengan kederaan kita,
cuba kita perhatikan dan renungan sejenak mengenai kod atau simbol yang
terdapat di bahagian sisi tayar kenderaan kita….

Contoh maklumat pada permukaan sisi tayar :

175/70R13/82H

- lebar permukaan bawah tayar : 175 mm
- lebar permukaan sisi tayar : 70 mm
- jejari : R
- diameter rim : 13 inchi
- indeks muatan & symbol kelajuan : 82H
• indeks muatan 82 = tayar itu boleh menampung muatan 475 kg
• indeks muatan 71 = 345 kg
• indeks muatan 125 = 1,677 kg
• simbol H = kelajuan maksimum dgn tayar tersebut ialah 210 km/h

SENARAI KOT:

S – 180 km/j

T – 190 km/j

U – 200 km/j

H – 210 km/j

V – 240 km/j

Z – melebihi had laju 240 km/j

W – 270 km/j

Y – 300 km/j

ZR – untuk tayar yang mengatasi kelajuan 270 km/j keatas
TREADWEAR 240 TRACTION A TEMPERATURE A 1905

- kadar kehausan bunga tayar : 240 (semakin tinggi nilai, semakin lambat haus)
- kekuatan cengkaman tayar : TRACTION A (paling bagus AA diikuti A, B & C)
- ketahanan suhu : TEMPERATURE A
• A : kawasan panas
• B : kawasan bercuaca normal
• C : kawasan sejuk
- tarikh pembuatan : 1905

dua no pertama = minggu keberapa dibuat (dari minggu 1 – 52) jika 19
maka tayar itu dibuat pada minggu ke-19 atau minggu ke-2 bulan mei.
• Dua no terakhir = tahun ia dibuat. Jika 05 maka dibuat pada 2005
CATATAN AKU DI 3:16:00 PTG TIADA ULASAN:
Engine oil, boleh mengurangkan penggunaan petrol.
1. tukar engine oil ikut jadual 5000km untuk mineral dan 10,000km untuk fully syntetic, ataupun 3 bulan, mana-mana yang sampai dulu.
pastikan engine oil yang sesuai dan berkualiti, jangan beli cap ayam. Untuk kereta modern seperti vios, city dan sebagainya, harus menggunakan minyak semi syntetic atau fully syntetic. pastikan ianya cair. Jika pekat, ia akan mempengaruhi Sistem electronic, kurang kuasa dan menyebabkan makan minyak.

-Untuk K-car, Kancil, Kelisa dibawah 1300cc. Kepekatan engine oil yang sesuai.
0w-30
10w-30
5w -40
Pengunaan minyak syntetic amat digalakan

-Untuk kereta seperti vios, wira dan sebagainya.
5w – 40
10w – 40
10w – 60 (untuk kereta yang selalu jalan long distance)
15w – 40 (tidak digalakan sepenuhnya)
Jika penggunaan minyak yang terlalu cair memnyebabkan pengurangan engine oil, pastikan anda sering servis oil seal, oil ring dan sebagainya. kalau boleh overhaul ikut jadual.

 

Kenapa minyak engine yang pekat seperti 20w-50, Sae40 tidak digalakan? minyak engine yang pekat boleh menyebabkan kurangnya kuasa kereta, pemandu terpaksa tekan lebih banyak pedal dan menyebabkan makan minyak. minyak syntetic juga membantu memelihara alam sekitar dengan ash contain yang kurang dan tidak merosakan cathalytic converter. (spell betul ka? macam salah ja…)
CATATAN AKU DI 3:14:00 PTG TIADA ULASAN:

Ads by OffersWizardAd Options
Tips menjaga battery kereta
Ada kereta batterynya tahan 1 tahun, ada yang tidak sampai, tetapi ada yang pakai sampai 4 atau 5 tahun. sebenarnya banyak faktor yang menyebabkan battery tidak tahan lama.

Untuk battery yang bukan maintaince free,
-sentiasa memerhatikan paras air bateri, kalau kurang tambah.

battery yang maintainance free,
-selepas jaminan, seperti 1 tahun atau 1/2 tahun, kadang-kadang kena check paras air bateri. MAINTAINANCE FREE TIDAK BERMAKSUD SEL KERING!! cuma airnya kurang mengejat.

tips umum~
-pastikan kepala batery bersih sentiasa, kalau rosak tukar kepala bateri tu, kadang-kadang charge kereta tidak cantik, susah start engine disebabkan kepala tembaga tu.
-pastikan wire battery dalam keadaan baik
-Pasang volt stablizer, grounding wire kalau boleh
-check altenator, sebab kalau recharging battery tidak bagus, battery pun cepat rosak.
-kurangkan penggunaan amplifier, sportlight dan sebagainya.
Info berguna: jika hari ini hujan, besok cerah, cek paras air bateri, sebab air bateri akan mengejat. kalau bateri yang nyawa-nyawa ikan, akan rosak bateri dia.
CATATAN AKU DI 3:06:00 PTG TIADA ULASAN:

Ads by OffersWizardAd Options
Jimat Penggunaan Minyak Kereta
Tip-tip atau petua-petua bagaimana nak Jimat minyak

1. Isi minyak sebelah malam,
apabila cuaca sudah sejuk. Dikatakan isi minyak pada waktu malam, kurang gas dalam petrol atau diesel. Kandungan gas dikatakan banyak pada waktu siang yang panas, di mana setiap liter yang di isi pengguna akan rugi sebab haba petrol bercampur lebihan gas dalam kandungannya. Benar atau tidak berdasarkan pengalaman sendiri. Memang benar. Ada perbezaannya. Penggunaan petrol lebih lama bertahan jika di isi pada waktu malam.
2. Isikan minyak sehingga tangki penuh.
Minyak atau petrol cepat habis jika ruang tangki banyak yang kosong. Benarnya tips ini memang ada. Minyak atau petrol akan meruap. Semakin besar ruang semakin banyak minyak atau petrol meruap. Petrol yang meruap tidak dapat dibakar oleh enjin. Dicadangkan juga penuhkan semula tangki apabila tangki separuh kosong. Jangan tunggu sehingga meter pada tanda “E” baru diisi. Semakin banyak ruang kosong semakin banyak petrol meruap, maka lebih cepat habis.
3. Bawa kereta dalam kelajuan yang tetap.
Tidak terlalu laju dan tidak terlalu perlahan. 70 – 90 km sejam adalah bersesuaian. Pastikan anda mematuhi had laju dan pandu pada lorong yang sesuai. Semakin laju kereta, semakin minyak digunakan. Pandu secara perlahan pula menyebabkan beban pada kereta. Ini menyebabkan enjin tertekan dan menyebabkan banyak minyak digunakan.
4. Patuhi jadual penyelenggaraan kereta atau kenderaan anda.
Enjin yang diselenggara akan berfungsi dengan baik dan lebih berkesan. Pada jangka masa yang tetap, gunakan bahan rawatan petrol. Ini bertujuan untuk cucian pada injap minyak agar tidak tersumbat. Pastikan penapis petrol diperiksa atau ditukarkan apabila perlu.
5. Angin tayar
Angin tayar perlu sentiasa pada tahap tekanan yang disyorkan pada model kereta dan jenis tayar yang digunakan. Seminggu sekali periksa tekanan tayar. Penjagaan tayar yang baik memastikan cengkaman tayar yang sesuai dan pada jumlah jarak yang jauh nyata menjimatkan minyak.
6. Kereta sesuai untuk perjalanan yang jauh.
Jika tempat yang dituju boleh berjalan kaki atau berbasikal, adalah baik melakukannya. Banyak minyak boleh dijimatkan tetapi keselamatan penting jika jalan dilalui gelap, sunyi dan diragui keselamatannya adalah lebih baik bawa kereta.
7. Kurangkan penggunaan penghawa dingin.
Perjalanan pagi atau malam yang sejuk tidak perlu penghawa dingin. Buka tingkap sedikit dan biarkan angin luar masuk. Awas jangan buka tingkap terlalu luas sehingga tangan dari luar boleh mencapain ke dalam dengan mudah.
8. Kurangkan beban kereta.
Barang-barang yang tidak perlu dalam kereta perlu dikeluarkan. Semakin banyak beban semakin banyak tenaga dan minyak digunakan.
9. Pemanasan enjin selama 30 saat.
Panaskan enjin selama 30 saat sahaja. Enjin kereta panas lebih berkesan semasa kereta bergerak. Memanaskan enjin lebih 30 saat bukan sahaja membazir minyak tetapi boleh merosakkan enjin kerana pelinciran enjin lebih berkesan ketika kereta bergerak (maklumat dari PERSATUAN PENGGUNA P.PINANG – CAP)
10. Elakkan menunggu .
Sekiranya anda terpaksa menunggu seseorang di dalam kereta, matikan enjin. Lebih murah untuk menghidupkan semula enjin daripada menunggu 1 minit di dalam kenderaan dengan enjin yang masih hidup.
11. Elakkan menggunakan gear rendah.
Cuba kekalkan halaju kereta lebih daripada 35 km/jam. Langkah gear dari gear 1 terus ke gear 3 atau 4 ketika kereta menuruni bukit atau melalui jalan rata. Tukar gear secepat mungkin ketika menaiki bukit. Apabila memandu secara automatik, tingkatkan halaju anda dengan segera. Jangan andaikan bahawa anda perlu memandu di lebuhraya sahaja untuk menggunakan gear 5. Seboleh-bolehnya pandu dengan gear 5 di mana sahaja walaupun berada di dalam jalan yang kecil.
CATATAN AKU DI 1:34:00 PTG TIADA ULASAN:

Ads by OffersWizardAd Options
Penjagaan Kenderaan
…bley jadi…nngok naseb le..!!…nnGok mCm mane dea orG cover area yG sepatot.nye..kalO trkena kat wire 2x..yg trlUka..mUngkIn bley..short!!!..mngikot info mekanik keta yG djaga dGn baek bley tahan hiNgga 20thn..kalo korang ikUt nie info kat bwh nie..kekekeke!
• Periksa tekanan angin tayar dan check kerosakan pada tayar dengan kerap. Tukar tayar jika ada benjol, dinding koyak, kelihatan benang tayar, atau lubang yang agak besar atau dalam.
• Periksa semua lampu sama ada menyala atau tidak, tukar mentol yang terbakar.
• Periksa pengilap cermin berfungsi dengan baik dan “blade” getahnya masih elok. Kalau tak elok, kasi tukar la, itu pun mau cakap ka..haiyaaa!!
• Periksa, tambah atau tukar bila perlu minyak pelincir, penapis minyak, air dalam radiator serta coolantnya, air dalam bekas washer tingkap winshield dan juga air bateri.
• Periksa setiap hos samada ada kerekahan especially pada hos radiator
• Periksa setiap belt samada dah crack pecah-pecah atau masih elok especially timing belt.
• Periksa sistem ekzos anda samada ader lubang atau pecah jika ekzos anda bunyi macam ekzos buluh atau bergegar.
Korang dicadangkan menyelenggarakan keto anda tu mengikut jadual dan dibawah adalah senarai alatan penting pada keto anda yang patut di periksa dan diselenggarakan.
• Timing belts
• Cecair Coolant enjin serta sambungannya pada hos
• Salur hidraulik atau kabel brek serta sistem breknya
• Bateri keto serta terminalnya
• Minyak gear
• Saluran petrol
• Valve
• Sistem Suspension, struts serta penyerap hentak (Absorber)
• Sistem Ekzos
• Wayar Ignition
• Sistem steering
• Kipas radiator serta air-cond
• Tayar keto
Apabila servis tuh, elok menggantikan peralatan berikut beb.
• Minyak enjin serta penapis minyaknya sekali
• Palam pencucuh
• Penapis Udara
• Gasket valve
• Minyak gear, minyak brek dan aper sajer jenis minyak yang ader
FUSE
Fuse keto biasanya terletak dalam satu panel di dalam boot hadapan keto anda atau pun berada dibawah steering kereta pada kebanyakan keto. Keto sorong takde ler. Periksa semua fuse sama ada masih elok atau pun dah terbakar. Gantikan fuse yang terbakar tu dengan yang baru dan jangan lupa simpan fuse lebihan sekurang-kurangnya 1 dari setiap jenisnya. Apabila menggantikan fuse, selalulah menggantikannya dengan fuse sama amp nyer. Jika anda menggunakan fuse yang lebih tinggi dari sepatutnya buleh menyebabkan kerosakan alat elektrik kereta anda kerana fuse yang sepatutnya terbakar tu masih lagi elok dibawah bebanan tinggi. Jika fuse yang betul dimasukkan dan fuse masih terus terbakar, ini bermakna ader masalah dalam litar elektrik tersebut, boleh jadi short circuit la tuh.

 

MINYAK ENJIN
Adalah penting supaya minyak enjin berada pada paras yang betul. Periksa paras minyak enjin kereta anda selalu supaya tidak berada dibawah paras minimum. Masa terbaik untuk check adalah selepas kenderaan tersebut tidak berjalan atau di hidupkan enjinnya semalaman. Semasa check tu, adalah lebih elok kalau keto tu berada atas tanah yang rata sebab bacaan anda nanti adalah lebih tepat. Anda cuma perlu tambah minyak pelincir tambahan apabila deepstick menunjukkan minyak di paras MIN. Disarankan setiap pemilik keto supaya menukar minyak enjin keto setiap 5,000km atau pun 3 bulan yang mana terdahulu. Penapis minyak juga wajib ditukar apabila penukaran minyak enjin dibuat.
PENAPIS UDARA
Jika anda memandu dalam keadaan biasa, elok ler kalau check keadaan penapis udara keto anda dalam sebulan sekali. Tapi kalau korang bawak selalu bawak dalam keadaan yang extremely berhabuk, disarankan supaya tukar atau bersihkan oil filter tu setiap 2,000km. Sekarang nie ramai yang suka pakai re-useable filter yang tahan lebih lama dan boleh dicuci semula, so yang nie cuma perhatikan tahap kebersihan filter tersebut dan bersihkan apabila perlu.
SISTEM PENYEJUK
Air dalam radiator boleh diperiksa lebih kurang 6 bulan sekali. Jika didapati air bersama bahan coolant di dalam radiator berkarat, isi kandungan radiator harus dibuang, dibilas beberapa kali dengan air bersih, kemudian diisi semula dengan air bersih dengan bahan coolant yang baru. Perhatikan juga sirip radiator supaya tiada bahan-bahan asing seperti daun, serangga, batu kecil, tanah atau apr sajer tidak tersangkut pada sirip tersebut. Jika sirip tersebut kotor, anda cuma perlu membersihkannya dengan menyembur air tekanan rendah dari hos paip rumah anda. Periksa bahagian reserve tank untuk coolant samada perlu diisi semula dengan coolant tambahan atau tidak.
BRAKE
Brek adalah alat yang penting giler dalam keto anda. Adalah tersangat penting giler brake pad atau brake shoe yang dah haus diganti dengan yang baru. Periksa juga salur hidraulik brek kalau ader crack atau longgar kat mana-mana part yang buleh menjejaskan prestasi berhenti ketika membrek…..
p/s… AWAS!!! Jangan tertipu dengan mekanik…
CATATAN AKU DI 1:12:00 PTG TIADA ULASAN:

Ads by OffersWizardAd Options

Ads by OffersWizardAd Options
RABU, OKTOBER 29, 2008

Kenderaan….. Pemilihan spare part
Untuk pengetahuan semua, sekarang ni di pasaran terdapat sekurang-kurangnya lima grade spare part.

1. Spare part original daripada negara pengeluar seperti Jepun dan UK. Biasanya harganya sangat mahal dan hanya boleh didapati daripada pengedar yang sah. Barangan ini sangat berkualiti dan terjamin ketahanannya. Biasanya penjual akan memberi jaminan terhadap barangan ini.

2. Spare part original tetapi dibuat di Malaysia dibawah lesen pengeluar. Harganya murah sedikit berbanding dengan barangan ’1′ di atas. Kualiti terjamin dan biasanya diberi jaminan oleh penjual.

3. Spare part tiruan yang dibuat di Malaysia atau di negara lain yang mana harganya sangat murah tetapi kualiti dan ketahanan barang tidak dapat ditentukan.

4. Spare part recon. yang di recon di Malaysia. Barangan ini sangat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan kerosakan yang teruk kepada injin kereta sekiranya kita menggunakannya. Harganya seperti barangan ’2′ di atas dan perbezaan barangan sangat sukar dilihat.

5. Spare part secondhand (kedai potong). Barangan ini boleh dikatakan
100% original tetapi terpakai. Harganya boleh dikatakan separuh daripada harga barangan ’1′. Kualiti bergantung kepada jenis barangan dan kenderaan. Biasanya penjual akan memberikan jaminan yang terhad untuk barangan ini.

Bagaimana nak mengenali barangan ini kesemua barangan ini. Saya akan menerangkan tentang perbezaan barangan 1, 3 dan 4.

Contoh,

Timing belt.

Timing belt original (1) jika kita pegang, kelembutan getah beltnya dapat kita rasa, kekemasan barangan dapat kita lihat dari segi cetakan nombor part dan satu cara untuk mengujinya, gunakan kuku tangan kita dan cuba kikis cetakan nombor part pada belt. Kalau boleh keluar cetakan nombor itu maka ia adalah barang ’3′. Tapi kalau kuku kita yang nak tertanggal, ia barangan ’1′ atau ’2′. Selepas menggunakan barangan ’3′ selama 3 bulan atau lebih, biasanya kita akan mendengar bunyi seperti belt longgar dan biasanya mekanik akan cuba untuk adjust. untuk timing belt belum pernah saya jumpa barangan ’4′.

Berhati-hati dengan penjualan minyak injin murah kerana minyak itu biasanya adalah minyak recycle atau recon. Bukan minyak saja, plag, absorber, klutch plate, brake pad, oil filter, air filter. Minyak injin biasanya akan melekit bergantung kepada kadar kelikatannya tetapi minyak recon kalau kita rasa kita akan dapati ianya kurang melekit dan berbau seperti benda terbakar.

Untuk absorber, cuba perhatikan dibahagian steel berkilat yang masuk ke dalam absorber. Kalau absorber dah rosak atau oil sealnya dah bocor, minyak akan keluar melalui 4 lubang di sekeliling batang absorber tersebut. Tapi absorber recon, lubang tu dah di tutup oleh skru atau bebenang untuk kegunaan skru seperti absorber adjustable. Klutch plate pula kia dapat lihat perbezaan warna dan keusangan di antara pepaku atau rebet yang digunakan untuk melekatkan pad klutch dengan pepaku/rebet asal. Plag tidak dapat dikesan perbezaannya tetapi selepas menggunakannya pasti kita akan tahu kerana plag recon, jangkahayatnya tidak lama.

Saya tidak dapat menerangkan dengan lebih lanjut kerana perbezaan antara barangan 1, 2, 3 dan 4 cuma boleh dilihat sekiranya terdapat dua barangan yang sama jenis tetapi berlainan kategori.

Sebelum mengundur diri, pesanan saya, pastikan sebelum membeli spare part, tanya penjual samada barangan yang hendak dibeli adalah barangan
1, 2, 3 atau 4. Saya cadangankan beli barangan 1 atau 2 walaupun harganya mahal sedikit tetapi ianya dapat menjimatkan kita dalam jangka panjang.
CATATAN AKU DI 10:48:00 PTG TIADA ULASAN:
Kenderaan….. Banjir
Ada beberapa tip untuk semua tentang tindakan selepas kereta anda tenggelam banjir

1. Selepas banjir surut, periksa kereta anda. Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk injin dan bahagian dalam kabin kereta, .

2. JANGAN CUBA HIDUPKAN INJIN KERETA. Tindakan ini biasanya akan menyebabnya supaya tuan punya kereta terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan injin kereta, aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik injin termasuk kotak komputer (untuk kereta suntikan elektronik) dan sekiranya masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan, akan berlaku litar pintas yang mana alat tersebut terpaksa di ganti.

3. Kos untuk sebuah kotak komputer bergantung kepada jenis kereta, cc dan pilihan pengguna. Tindakan di atas juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menyalakan suis injin kita terbakar dan biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi. Kita ambil contoh, sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak kotak gear tidak sekata dan paling lama kotak gear tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan. Selepas itu, keseluruhan kotak gear terpaksa diganti. Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru, waranti kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup, ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak.

4. Apabila sampai ke bengkel, bogelkan kereta anda keseluruhannya termasuk kesemua penutup alat elektronik.

5. Periksa palam pencucuh kereta anda. Pastikan ianya tidak berair. Kalau berair maksudnya air telah masuk ke dalam injin. Periksa juga minyak injin. Pastikan minyak injin tidak bercampur air. Dan tidak terkecuali periksa minyak petrol. Selepas semua peralatan elektronik telah dipastikan kering sepenuhnya (biasanya 2 atau 3 hari). Boleh dihidupkan injin tetapi jangan cuba jalankan kereta kerana kotak gear belum diperiksa.

6. Sekiranya injin boleh dihidupkan, murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribu-ribu. Periksa minyak kotak gear, biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air, warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). Jika bercampur air, tukar minyak gear, jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear. Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear.

Sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik, kos cuma akan melibatkan upah, minyak injin, minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara (original).

 

Selamat datang ke www.fendicenter.com
GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

Jul 14

NISSAN GTR R35 FOR SALE

R35 SPORT CAR 2008 FOR SALE SAMBUNG BAYAR a

NISSAN R35 2008 FOR SALE SAMBUNG BAYAR TERKINI

Deposit:

RM 135,888

Monthly : RM4588
Engine size : 3.5 c.c
Year : 2008/2012
Mileage : Null
Colour : Grey
Accessories:
Explain the detail here ….

Selamat datang ke www.fendicenter.com
GEDUNG JUAL BELI KERETA BARU, RECOND CAR,

TERPAKAI DAN SAMBUNG BAYAR

///// SEDIA MENERIMA/MEMBELI KERETA UNTUK DI SAMBUNG BAYAR

1. Bayaran Kereta Tertunggak?
2. Bayaran Bulanan Tinggi?
3. Anda sorok kereta?
4. Kereta Anda Dalam Notis Utk Ditarik?
5. Kereta Yang Sudah Ditarik.?
6. Dah Tak Mampu Bayar.?
7. Dalam Proses Lelong?
8. Nak Jual Tapi Hutang Masih Tinggi?
9. Boleh Trade In Tukar Kereta Lain.

Call now fendi 0137045971
www.fendicenter.com
SENARAI KERETA SAMBUNG BAYAR TERKINI 2014

CLICK HERE SHAKLEE

 

Older posts «